svētdiena, 2013. gada 30. jūnijs

Čehijas noskaņas Rīgas centrā. Sveiks, Šveik! - Stabu iela 23

Mācieties no manām kļūdām, ne savējām - ja garastāvoklis ir neglābjami draņķīgs, nekādā gadījumā nedrīkst iet un meklēt jaunus krogus. Pirms pāris gadiem tieši tā sabojāju visu priekšstatu par jauko čehu krodziņu Sveiks, Šveik! - aizgāju nīgra, nekas nepatika, mūzika par skaļu, alus dvinga par stipru, virtuve pārāk kaitinoša... Nekas no tā visa nav taisnība. Tieši pirms Jāņiem izdomājām, ka dosim "Šveikam" vēl vienu iespēju, kas bija ļoti prātīga doma - alus izvēle gana korekta, ēdienkarte iepriecinoša un uzjautrinoša vienlaicīgi, turklāt terase uz Stabu ielas ir pietiekoši kolorīts risinājums.

Sveiks, Šveik! sevi pozicionē kā čehu krogu, turklāt uzsver - "nākamais tūvākais krodziņs, kas ir līdzīgs šīm,
atrodas Prāgā" (citāts no mājaslapas, apsveru iespēju piedāvāt salabot viņiem tekstus, kas vismaz pareizrakstības ziņā ir dramatiski). Nu un melots tur nav ne grama - čehu alus, čehu virtuve, knēdeļi, fundamentāli gaļas kalni, viss ir sātīgs un riktīgi dūšu piesienošs. Protams, jāatzīmē arī pat ļoti draudzīgās cenas, smaidīgās oficiantes un visnotaļ mierīga atmosfēra. Nokāpjot pagrabstāvā, varēs arī sasveicināties ar pašu krietno kareivi!

Mūžīgā klienta šķīvis.
Vasaras sezonā, ja paveicas, var dabūt galdiņu āra terasē, savukārt iekštelpas ir izkārtotas divos stāvos, dominē sarkanie ķieģeļi, vecināts koks, pieklusināts apgaismojums un neuzbāzīga mūzika. Trepes gan ir pietiekami stāvas, lai ar alus garšošanu īpaši neaizrautos, kaut gan ko garšot tiešām ir - pirmkārt jau pārstāvētas klasiskās čehu darītavas ar  Staropramen, Bernard, Kozel, Pilsner Urquell aliem, ir arī pa starptautiskai notij kā Hoegaarden, dabūjami arī vietējo darītavu brūvējumi. Madonas alus gan vairs dzērienu sarakstā nav, par ko nedaudz žēl - tomēr savā ziņā eksotika.

Ēdienkarte ir nopietna folianta biezumā - visa veida siltās un aukstās uzkodas, dažādas zupas, protams, ka knēdeļi un dažādā formātā pagatavotas vistu iekšas, sava sadaļa ir arī veģetāriešiem, kādā brīdī var pat apjukt - nez, ņemt paipalu seno čehu gaumē vai varbūt Morāvijas podiņu? Sautētu trusi? Cūkas stilbiņu? Alus gulašu? Tiesa, uzreiz jāatzīmē - apetītei, apmeklējot Sveiks, Šveik! jābūt labai, jo porcijas ir gana pamatīgas. Tā kā "Šveikā" ieradāmies pavakariņot nākamajā dienā pēc draugu kāzām (vēlreiz - laimīgu dzīvošanu Laurai un Edmundam!), uz pārāk ekstravagantiem gastronomiskiem atvēzieniem īsti spējīgi nebijām. Drīzāk pavisam vieglām vakariņām... un alum :)

Baraviku zupa maizes podiņā.
Knēdeļi ar baraviku mērci.
Uzkodām izvēlējāmies "Mūžīgā klienta šķīvi" (Ls 3,50) ar visādiem Latvijā tapušiem sieriem, gaļas izstrādājumiem, viegli iemarinētiem gurķiem un mārrutkiem. Mani uzrunāja baraviku zupa maizes podiņā (Ls 3,50) - izrādījās, ka pēc konsistences tas vairāk ir sautējums, ne zupa, taču ļoti garšīgi un ar gana pamanāmu baraviku dominanti. Un tā taču ir šarmanta iespēja - reizē ar zupu nograuzt arī "šķīvi". Dainim bija kartupeļu knēdeļi ar baraviku mērci (Ls 2,60) - smaržīgs un gards ēdiens. Tā kā gaļas norma tika izpildīta jau ar uzkodu šķīvja likvidēšanu, uz citu reizi atlikām pēc seno čehu receptēm taisīto desiņu nogaršošanu, taču piedāvājums izskatās gana daudzsološs.

Sveiks, Šveik! noteikti ir vieta gaļas ēdienu un alus cienītājiem, tāpēc tur jāiet gana izsalkušiem un izslāpušiem. Un kopā ar draugiem - jo ēdienkartē ir visādi piedāvājumi tieši lielākām kompānijām, visādas pannas un kas tik vēl viss ne. Jā, un galīgi par ļaunu nenāktu pirms tam pārlasīt Hašeku.

5 komentāri:

Anonīms teica...

Var piekrist Tevis rakstītam...
http://www.draugiem.lv/group/18597122/krodzini/gallery/#/group/18597122/krodzini/gallery/?pid=335902636

Cas teica...

Vai ši vieta vēl darbojas? Izklausās pēc labas vietas, kur pasēdēt labā kompānijā

CASINO teica...

Loti laba vieta

Totalizators teica...

Tiešām aizrajoši!

Kaspars teica...

Es arī piekrītu, labs raksts.